jedzenie

Catering a efektywne przyswajanie wiedzy

Co jeść podczas szkolenia, aby optymalnie przyswajać wiedzę? Cóż, umysł ludzki ciągle kryje w sobie wiele zagadek. Oczywiście powinniśmy go nieustannie ćwiczyć, ale spożywane podczas szkolenia posiłki także mogą mieć niebagatelne znaczenie. Czy rzeczywiście tak jest?

Pożywienie dla mózgu

Przyswajanie wiedzy można zoptymalizować za pomocą dobrze skomponowanego jadłospisu. Tak przynajmniej twierdzą żywieniowi naukowcy. Nasz mózg po prostu potrzebuje odpowiedniej ilości paliwa czyli po prostu glukozy, która pozwala utrzymać go w dobrej formie. Oczywiście sporo energii dostarczają nam różne słodkie produkty z dużą ilością cukru, czyli np. batoniki, czekolady, lody, ciastka, napoje. Tylko czy jest to efektywna „dieta”? Raczej nie. Po zjedzeniu słodyczy trzustka natychmiast reaguje produkcją odpowiedniej ilości insuliny, która w krótkim czasie obniża poziom cukru we krwi, a w konsekwencji człowiek może poczuć się znużony, a nawet senny. Inną kwestią jest również możliwość nabawienia się cukrzycy lub po prostu nadwagi. Tak więc metoda na słodycze nie jest raczej zalecana z medycznego punktu widzenia. Przynajmniej nie na dłuższą metę.

Jest coś lepszego

Eksperci żywieniowi zalecają spożywanie produktów, które stopniowo podwyższają poziom cukru. Chodzi tutaj głównie o wszelkiego rodzaju produkty zbożowe – najlepiej z pełnego ziarna oraz np. owoce, szczególnie te jedzone ze skórką, będące znakomitym źródłem fruktozy. Ważne jest również, aby dostarczać organizmowi białek będących budulcem komórek nerwowych oraz witaminy B odpowiedzialnej za odpowiednie wykorzystanie energii i tlenu dostarczanego do mózgu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dużo płynów

Okazuje się, że optymalną sprawność umysłową możemy osiągnąć pod warunkiem spożywania dużej ilości płynów. Ich niedobór bowiem może oznaczać lekkie niedokrwienie, a w konsekwencji osłabienie pracy komórek mózgowych.

Decydując się więc na catering podczas szkolenia czy konferencji warto więc zwrócić uwagę, co i w jakich proporcjach mają jeść wszyscy uczestnicy. Oczywiście, w dobrej ofercie cateringowej jadłospis można optymalnie dopracować, a więc w jakimś stopniu wpłynąć na efektywność przyswajania informacji.